Verslag open dag kasteel Borgharen zaterdag 14 nov. 2015

28 november 2015
Ga terug

OPEN DAG KASTEEL BORGHAREN ZATERDAG 14 -11-2015

Beter zou hier de Belgische zegswijze gepast hebben. Ronny had de dag zo georganiseerd dat een van de vrijwilligers de gasten ontving en hen een nummertje uitreikte dat bij het verlaten van het gebouw moest worden ingeleverd. Zo konden wij er tenminste zeker van zijn dat niemand achterbleef in de een of andere geheime, nog niet ontdekte plek. In de hal had Mathy Engelen een stand met zijn prachtige pentekeningen van het kasteel. In elke opengestelde ruimte was een vrijwilliger gepositioneerd die tekst en uitleg kon geven. De overige vrijwilligers, allen herkenbaar aan de blauwe das van Buitengoed Geul en Maas, hadden een vrije rol voor toezicht en het beantwoorden van vragen. De verwachting was dat we 350 a 400 bezoekers konden begroeten. Dat zou best mooi zijn, toch ? Zo, nog een wagen met soep en een met hamburgers in de oprit..... en het feest kon beginnen. En dat deed het…. En hoe!!!! Het aantal van 350 was binnen een uur gehaald, en de ontstane file werd in de uren daarna niet kleiner. In de file was het wel best gezellig. Er werden over en weer wat verhalen verteld over vroegere tijden. Eenmaal binnen keek men zich de ogen uit. Niemand had verwacht dat het kasteel zich in zo’n desolate toestand zou bevinden.De vorige eigenaars hebben alles van waarde ten gelde gemaakt en de rest systematisch vernield. Er zijn 34 appartementen in het kasteel en de zijvleugels gebouwd. En vraag niet hoe! Dat is verschrikkelijk. Vijf daarvan zijn inmiddels gesloopt. Resten er nog 29.Bij het verlaten van het hoofdgebouw spraken veel bezoekers hun bewondering en waardering uit naar de nieuwe kasteelheer, die de moed had dit kasteel te kopen en die de zekerheid heeft dat hij dit met hulp van een aantal vrijwilligers kan terugbrengen in de oude staat. Je moet het maar durven.Hij en de vrijwilligers werden alom geprezen voor het vele werk dat al verzet is. Maar hen werd ook sterkte gewenst bij het vele, vele werk dat nog moet gebeuren.

Ronny was niet alleen onder de indruk van het aantal bezoekers, het bleef maar komen, maar ook waar zij vandaan kwamen. Hij werd aangesproken door  mensen uit alle windstreken onder andere Gouda, Zwolle, Arnhem, verschillende plaatsen uit Brabant. Veel van deze mensen hadden zelf een oude relatie met het Kasteel , of zij kwamen om de verhalen van opa en oma of andere familieleden. De open dag, inmiddels met twee uur verlengd, bood aan alle bezoekers uitgebreid de gelegenheid om oude herinneringen terug te zien en deze te delen met andere bezoekers en vooral ook met de nieuwe kasteelheer, want die is echt te jong om dat allemaal te weten, maar heeft de kennis wel nodig om het kasteel goed te kunnen restaureren. Zeker weten.

Ronny heeft zeker een week nodig om alle verhalen en alle indrukken van deze dag op een rijtje te krijgen. Je zou er beduusd van worden.

Tot slot. Het was een dag om nooit te vergeten. Zeker voor Ronny maar ook voor alle vrijwilligers. We schatten dat er uiteindelijk tussen de 1300 en 1500 bezoekers zijn geweest. Dat had niemand in zijn stoutste dromen verwacht. Zodra we weer iets kunnen laten zien aan vorderingen zullen we zeker weer een open dag organiseren. We denken nu al na over de invulling.

ALLE BEZOEKERS; HARTELIJK DANK VOOR UW BELANGSTELLING. WIJ ZAGEN U GRAAG KOMEN.

Namens de vrijwilligers en vrienden van Kasteel Borgharen,

Lei Conotte