steunpunt Corona Traject

10 april 2020
Ga terug

Steunpunt Corona

De gemeente heeft een corona steunpunt geopend; 043-350 40 40. Mensen die zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan een praatje kunnen hierheen bellen en worden dan gematcht met het Sociaal Team. Afhankelijk van de situatie worden ze gekoppeld aan een professional of vrijwilliger die contact zal onderhouden. Ook praktische problemen die kunnen ontstaan n.a.v. de hele situatie kunnen worden opgepakt. Dit nummer is niet voor medische vragen bedoeld; daarvoor verwijzen we mensen uiteraard naar de huisartsenposten. 

Wij werken momenteel uiteraard vanuit thuis en proberen op deze manier bewoners aan elkaar te koppelen, maar zoeken ook zelf via telefoon/videobellen contact met met name de wat kwetsbare ouderen die zich misschien eenzaam voelen of tegen praktische problemen aanlopen. Er zijn buurtbewoners en groepen studenten bereid ook praktische hulp te bieden, uiteraard allemaal veilig met inachtneming van de geldende richtlijnen.

We hebben in het verleden contact gehad, zoals jullie weten werken Ralph en ik als opbouwwerkers met name in Limmel en Nazareth. Echter in deze uitzonderlijke corona tijd willen we nogmaals benadrukken dat wij er zijn, ook voor de inwoners van Borgharen. Binnen het Sociaal Team komen er incidenteel wat meldingen binnen over Borgharen, het betreft dan met name oudere inwoners die moeite hebben met naar de winkel gaan.

Wellicht gebeurt er al heel veel dat wij niet weten, dit zien we in de andere wijken gelukkig ook terug. Maar hierbij toch wat telefoonnummers en informatie op een rijtje. Schroom niet contact met ons op te nemen indien jullie zorgen hebben over een bepaalde situatie/groep of persoon! We kunnen niet alles oplossen, maar zijn wel altijd bereid mee te denken.

Een andere initiatief dat we zien ontstaan zijn de zogenaamde telefooncirkels; groepen van mensen die elkaar dagelijks even bellen om contact te onderhouden en bij elkaar te checken hoe het gaat. Dit ontstaat in sommige gevallen spontaan en in andere gevallen helpen we van afstand met dit opzetten. Ditzelfde geldt voor diverse app groepen. Ook is er via whapp.nl de mogelijkheid online met de buurt contact te houden. 

Vanuit het jeugdwerk zijn we online bezig de jeugd te bereiken door online quizzen en filmpjes, maar er worden ook thuiswerkboekjes gemaakt die we eventueel rond kunnen sturen. Wanneer er ergens groepen jongeren zich ophouden die zich dus niet aan de regels houden horen wij dat graag. Naast dat dit signaal bij de politie hoort, spreken wij (de jeugdwerkers) ook actief jongeren aan op dit gedrag en de gevaren. 

Tot zover al deze informatie; belangrijkste boodschap is dat we er zijn en dat jullie altijd even kunnen bellen/mailen voor overleg over wat er mogelijk is. En blijf gezond natuurlijk allemaal! 

Groetjes Ralph en Lonneke,

Lonneke Paulissen          Opbouwwerker Limmel/Nazareth

Coördinator/Trainer Rots en Water Maastricht en Heuvelland

 

Trajekt Trefcentrum Wittevrouwenveld

Edisonstraat 4, 6224 GK  Maastricht

 

M    06 – 10 03 39 98

E     lonneke.paulissen@trajekt.nl

W    www.trajekt.nl

 

Aanwezig maandag, dinsdag, donderdag