Kerstmis 1993 Hoogwater

6 december 2018
Ga terug Kerstmis 1993 Hoogwater

Uitnodiging Herdenkingsbijeenkomst

            Watersnoodramp in Limburg

      Kerstmis 1993 Hoogwater in Borgharen

        OP ZATERDAG 22 DECEMBER 2018

IN DE HAARDERHOF ,    VAN 14.00- 18.00 UUR

 

Kom jij ook jouw verhaal vertellen of luisteren naar dat van een ander?

Borgharen december 1993, mijn verhaal

“Al op zondag 19 december zie ik op de Belgische tvzender BRT  spectaculaire beelden van ontwortelde bomen en losgeslagen caravans die door het wild kolkende water van de Ourthe worden meegesleurd. Dat voorspelt niet veel goeds. Langzaam maar zeker zie ik ook het waterpeil in de Maas in Borgharen stijgen. De weilanden rondom ons dorp lopen tergend traag en stil maar gestaag onder water. Als een sluipmoordenaar maakt de Maas zich midden in de donkere nacht onheilspellend meester van de omgeving die haar van nature toebehoort.  Het zal toch niet waar zijn. Weer hoogwater in de Maas. De dagen daarna stijgt het peil in de Maas tot ongekende hoogten. We raken geïsoleerd van de buitenwereld en het lijstje met de kerstboodschappen verdwijnt al snel van tafel want er dringen zich andere prioriteiten op. De huisraad moet worden veilig gesteld tegen het oprukkende water. Dat had ik niet gedacht dat wij ooit in dit huis hoogwater zouden krijgen. Dus wel! Vermoeidheid en teleurstelling maken zich van mij meester. Maar andere mensen in de buurt moeten ook geholpen worden dus geef ik nog maar niet niet toe aan mijn zelfmedelijden.  Wat te denken van het echtpaar met jonge kinderen die sinds kort iets verder wonen. Totaal verrast en verlamd  zijn zij door dit onaangekondigde natuurgeweld. Beteuterd zitten zij tussen hun overspoelde huisraad niet wetend waar te beginnen. Graag maak ik mij hier verdienstelijk door een geveinsde kalmte en rust over te brengen op het jonge gezin.”

 

Kom jij ook jouw verhaal vertellen op zaterdagmiddag 22 december 2018 in de Haarderhof? Neem dan ook je foto’s,krantenartikelen, filmpjes, videobanden en herinneringen mee van wat ons 25 jaar geleden is overkomen? Zoek een tafel uit en leg je spullen er op. Vertel je verhaal of luister naar dat van anderen.

Het hoogwater crisis centrum......Im Weissen Rössl waar verdriet, hulp en troost hand in hand gingen. Was je erbij kom? Kom het ons vertellen. Het verdriet, de troost en de lol en humor van toen; laten wij dat nog een keer delen ook met de jeugd die er nog niet bij was. Was je er niet bij kom dan ook om te luisteren naar en te genieten verhalen van je dorpsgenoten.

Het bestuur van het Buurtnetwerk Borgharen nodigt  iedereen uit om naar de Haarderhof te komen en een stukje geschiedenis van Borgharen te laten herleven. Er wordt gezorgd voor koffie en een stukje vlaai in het begin van de middag en een drankje op het eind van de middag in om de verhalen wat aan te dikken en waar nog nodig troost te bieden.

Voor de Die Hards: (lies)laarzen en waadpakken verplicht!

Met vriendelijke groet, namens,

het Bestuur van het Buurtnetwerk Borgharen,

Joop van Sintfiet (voorzitter), Helmi Riepen, Eline Gielissen, Chris Hoekstra

 

PS Laat ons in verband met de organisatie svp even weten of je komt.

Emailadres  secretariaat: buurtnetwerkborgharen@gmail.com

Telnr.Joop van Sintfiet: 06-36056255