Wandelpaden

Wandelmogelijkheden in het Rivierpark Maasvallei tussen Borgharen en Itteren met een Overzichtskaart

De  werkgroep Wandelpaden van de Buurtraad Borgharen/ Dorpsraad Itteren heeft in de jaren 2014-2015 van de latere beheerder van het gebied, het Staatsbosbeheer en van het Consortium Grensmaas, de gelegenheid gekregen mee te denken over goede wandelmogelijkheden in  de nieuw gevormde uiterwaarden van de Maas.

De laatste werkzaamheden werden in september 2015 uitgevoerd. Toen werden de in het lager gelegen drassige gebied 'wandelpaden' iets verhoogd aangelegd en stapstenen in afwateringsgreppels geplaatst. Daarnaast werden op enkele hoger gelegen uitzichtpunten grote  Maaskeien als 'onverslijtbare' zitelementen gelegd.

Door het aanleggen van deze iets verhoogde paden en de geplaatste stapstenen is het mogelijk geworden dat in dit hele gebied, bijna het hele jaar door, over de op de kaart aangegeven paden, gewandeld kan worden. Goede wandelschoenen zijn, na regenachtig weer, wel aan te bevelen.

Het op de kaart aangegeven meest westelijk gelegen doorgaande pad is mn in de winter, door een twee meter lager gelegen afwateringsgreppel, meestal niet te vervolgen. Bij een waterstand van 39.40+NAP tot ± 41.00+NAP ( gemeten bij Borgharen-Dorp), kan als 'bypass' het oostelijker gelegen pad over de niet vergraven 'landtong' worden genomen. De niet vergraven gedeelten zijn op de kaart donkerder groen gekleurd.

Voor U aan een winterwandeling in dit gebied begint is het aan te raden de waterstanden op internet te bekijken: Borgharen dorp.         Bij een waterstand hoger dan 41.00 +NAP, zal het gehele lager gelegen gedeelte overstromen (zo’n 10 dagen per jaar). Dan zijn echter nog wel een aantal hoger gelegen rustplaatsen/uitzichtpunten  op de niet vergraven gedeelten  bereikbaar, vanwaar U een prachtig uitzicht hebt over het overstroomde gebied. Het eiland 'Daal' (een terp in de zomer) is in winterdag meestal niet te bereiken. Lukt het U wel, dan heeft U op de gemaakte rustplaats een geweldig uitzicht. Omdat de laatste terreinwerkzaamheden in september 2015 werden verricht zal de natuur zeker nog tot midden zomer 2016 nodig hebben om de verhoogde paden meer te verharden en de verstoorde gedeelten weer iets aan te kleden.

De kaart geeft U naast wandelmogelijkheden nog andere informatie. Aansluiting op de wandelmogelijkheden in het Itterse gedeelte van het Rivierpark Maasvallei moet nog wachten totdat daar de laatste graafwerkzaamheden zijn verricht.

Bezienswaardigheden en rustpunten:

Gerestaureerde carre boerderij Hartelstein in Itteren met kringloopwinkel en gelegenheid om iets te drinken, toekomstig bezoekerscentrum (http://www.kringloop-hartelstein.nl/)                                                                                                                        Brigidahoeve, ijssalon en brasserie in Itteren (www.brigidahoeve.nl)  Café het Trefpunt (http://www.trefpuntitteren.nl/)

Het paardenmonument bij het paardengraf (zie overzichtskaart)

Werkgroep Wandelpaden van de Buurtraad Borgharen/Dorpsraad Itteren. januari 2016.